Antalya’ya bağlı bir ilçe olan Kaş; antik tarihi, berrak denizi, el değmemiş doğal güzellikleri ve kültürel varlığı ile ziyaret edenleri etkiliyor. Kaş hakkında fikir sahibi olacağınız bilgileri sizin için araştırdık.
Kaş’ın Tarihi
Kaş’ın tarihte ilk bilinen ismi Likya dilinde Habesos yada Habesa’dır. Zamanla Antiphellos ve Andfli olarak anılmaya başlayan yerleşim yerinin Kaş olarak rastlandığı kaynak Evliya Çelebi’nin seyahatnamesidir. Karia ve Likya bölgeleri arasındaki yolların kesişme konumunda olan Antiphellos aynı zamanda bir ticaret limanıdır. Likya (Lykia) toprakları olan bu yerin anlamı “Işık Ülkesi”dir. Bulgulara göre M.Ö. 6000 yılı öncesinden beri Teke yarımadası sahillerinde yerleşim vardır.
Tarih boyunca kent çeşitli medeniyetlerin hakimiyetinde olmuştur. Bilinen tarihiyle M.Ö. 2000’li yıllarda başlayan Likya medeniyeti başlangıcı olmuştur. Sonrasında sırasıyla M.Ö. 546 yılında Persler, M.S. 395’de Bizanslılar, M.S. 1085’de Anadolu Selçukluları, M.S. 1308’de Teke Beyliği, M.S. 1361’de Kıbrıs Krallığı, M.S. 1246’DA Osmanlı ve 1. Dünya savaşı sırasında İtalyanlar tarafından ele geçirilmiştir. 1921 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetinin bir parçası olarak Antalya’nın bir ilçesi olarak varlığına devam etmektedir.
Kaş Adının Kökeni
Peki neden buraya Kaş denilmiştir? Bunun için haritaya bakmak yeterli olacaktır. Kaş’ın bulunduğu sahil şeridi adeta bir kaşı andırmakla birlikte karşısında bulunan Yunan adalarının Türkiye’ye en yakın adası olan Meis adası bir göz şeklinde durmaktadır. Yunanca’da Meis’in (Megisti) anlamı da “göz” müş. Resmi adı bu olsa da diğer adı “Kastellorizo”dur.
Kaş’ın Coğrafi Konumu
Kaş, Antalya’nın batısında yer alan Akdeniz’e kıyısı olan turistik bir merkezdir. İlçenin toplam uzunluğu 90km’dir. 1.750 km² yüzölçümüne sahip olarak Antalya’nın 4. büyük ilçesidir. Tam karşısında 1.8km mesafede Meis Adası bulunur. Batısında Eşen çayı, doğuda Üçağız’a kadar uzanan bir alana sahiptir. 70 km sahil uzunluğuna sahiptir. Kaş’a en yakın bölgelerden biri 106 km uzaklıkla Muğla’nın Fethiye ilçesidir. Antalya ile yaklaşık 3 sa/212 km mesafesi vardır.
Toros dağlarının eteklerinde köyleri bulunan Kaş köyleri dağlık ve ormanlık bölgelere kurulmuştur. Kıyı bölgesinin yanı sıra çokça köy yerleşiminin olduğu geniş dağlık bir kırsal alanları vardır. Kaş’ın kuzeyinde başlayan Toros dağlarında “Gömbe Yaylası” ve “Kasaba Ovası” gibi tarıma elverişli köy ve yayları vardır.
Kaş’ın Ekonomisi
Halkın geçimi genellikle yaz aylarında turizm amaçlı otel, pansiyon ve motel işletmeciliğine dayalıdır. İlçe merkezinin yanı sıra, batıda bulunan Kalkan mahallesi yerleşim yerinde turizm oldukça gelişmiştir. Kaş; yer üstü tarihi zenginliklerinin yanı sıra, sualtı dalışı turizmiyle de adından söz ettirmektedir. Yeşilköy, Kınık ve Ova mahallelerinde ise zeytincilik temel geçim kaynaklarıdır. Kış aylarında seralarda yaş sebze, meyve ve çiçek üretimi yapılarak içte ve dışta pazarlanmaktadır. Ayrıca yaylarında elma ve nar gibi çeşitli meyveler yetiştirilmektedir.
Kaş’ın İklimi
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Deniz seviyesinden 700m yüksekliğe kadar Akdeniz İklimi etkisi görülür. Yüksek kesimlerde ise Karasal İklim görülmektedir. Yılın en soğuk zamanında bile sıcaklık 13 derecenin altına düşmemektedir. Kış mevsiminde yağışlı ve rüzgarlı bir hava hakim olabilmektedir.